Činčile- malecke,nježne,slatke životinje-ne želimo biti kaputi.


Činčile- malecke,nježne,slatke životinje-ne želimo biti kaputi.
Činčila je divna životinja s prekrasnim svilenkastim mekim krznom. Takva jedinstvena gusta dlaka , stvara se sa oko 20-25 tisuća vlasi, dužine 2-3 cm, na jednom cm 2 kože. Ovo neobično i nevjerovatno krzno je sloj osjetljivog elastičnog baršuna.  Zahvaljujući njemu, životinje u prirodnim staništima mogu podnijeti  vjetar i hladnoću, naime, takvi uslovi prevladavaju u planinama Latinske Amerike, odakle zapravo dolaze.
Činčila u kući , kao kućni ljubimac, je talisman prosperiteta i dobrobiti. Činčila će dati puno svijetlih i pozitivnih emocija cijeloj porodici. Gledanje je zadovoljstvo. 

činčila - lijepa, krznena i okretna životinja,
činčila krzno je nevjerovatno mekano i baršunasto,
činčile su pogodne za držanje,
činčila nemaju miris,
činčila se brzo privikne na vlasnika,
činčile grizu, vrlo rijetko,
činčila je čista životinja, jednostavna je za njegu, lako se čisti,
Činčile žive 15-20 godina.
Ako planirate kupiti činčilu, trebali biste razmotriti:Činčila treba prostrani kavez i kvalitetnu hranu.
Činčila je egzotična životinja. Ne postoje mnogi veterinari specijalizirani za liječenje činčila
Činčila je životinja koja je najaktivnija noću, stoga ne preporučujemo postavljanje kaveza u spavaću sobu.
Činčile vole komunicirati s osobom, pored nje, penju se na ruke ili koljena, ali im se ne sviđa kad se "stišću".
U prirodi . Oštro kontinentalna klima znači značajne varijacije temperature, kako u sezonama tako i tokom dana. Loša vegetacija ne stvara bogatu bazu za ishranu. Većinu godine, činčile su prisiljene sušiti travu, suhe grančice i korijenje. To uzrokuje oštre životne uslove. Tu je uvijek suha klima i vlaga rijetko prelazi 30 posto.
Činčila je vrlo slatka životinja.Najčešće se činčila upoređuje s "planinskim vjevericama". Činčila ima snažnu tjelesnu strukturu, zaobljenu glavu, kratak vrat, izražajnu njušku, uglavnom zbog velikih crnih očiju i zaobljenih pokretnih ušiju na kruni. Relativno dugi rep je prekriven dlačicama, tako da izgleda sočno i zapanjujuće lijepo. Odraslih činčila teška je 400-700 grama.
Prednosti . Za razliku od ostalih kućnih ljubimaca, ova životinja ne emitira neugodan miris, jer nema žlijezda lojnih i znojnih. Čak ni otpadni proizvodi činčila nemaju  mirisa, kao npr. kod zečeva, hrčaka, štakora i zamoraca. Zahvaljujući tome, WC za činčile može se čistiti samo jednom sedmično.Ne linjaju se. Jedini slučaj kada baca krzno ili male grozdove je "obrambena reakcija na ljutnju na kamenje i od grabežljivaca" koju daje priroda.Kod kuće to može uzrokovati stres, veliko uzbuđenje ili oštro i grubo hvatanje činčila rukama.
Činčile su vrlo nepretenciozne i čiste. Zbog nevjerovatne gustoće krzna, nemaju buhe i krpelje. Ne trebaju se prati! No, potrebno je kupanje, ne  u vodi, već u finom pijesku! Ovaj postupak, neophodan za zdravlje, daje izuzetno zadovoljstvo maloj životinji. Dakle, činčila se oslobađa vlage nakupljene u krznu, koja se apsorbira iz zraka ili iz ljudske ruke. U prirodnim staništima, činčile se kupaju u vulkanskom pijesku ili prašini.
Nježna, slatka životinja koja živi u dobrim kućnim uslovima, voli i poštuje vlasnika, komunicira s njim i  ne grize, ne grebe. Činčila ima oštre sjekutiće. Vrlo su znatiželjne, pouzdane, vole se igrati s ljudima i varati. Čak i samo posmatranje njih je veliko zadovoljstvo. Tokom dana, činčile spavaju, a kad se vlasnici vrate kući s posla, oni se probude i spremne su za komunikaciju. 
Činčile su podložne obrazovanju i osposobljavanju. Ne, naravno, činčila neće donijeti papuče, to je previše plemenito za nju. Ipak, to je pametna životinja, i možete je trenirati u određenim akcijama i naredbama. Činčile su inteligentne i lako nauče,ne samo uvjetovane reflekse (za poslastice), već i strpljivošću domaćina razumijevanje intonacije glasa i riječi. Vrijedno je uzeti u obzir činjenicu da je činčila poput djeteta, lako ga je maziti, teško ga je ponovno obrazovati. No, kada se neko vrijeme navikne, životinja će odgovoriti na svoje ime, pristupiti vam se, penjati se na koljena i zahtijevati komunikaciju.
 Činčile jedu  1-2 žlice suhog granulata za hranjenje dnevno. Osim toga, ishrana se može mijenjati mješavinom cjelovitih žitarica, kao i tretiranjem - suhe jabuke, divlje ruže, mrkve itd. Mora postojati sijeno, mineralni kamen i grančice koje činčile vole. Sva hrana mora biti samo suha, a svježa čista voda mora biti u posudi za vodu.
Mnogi ljudi primjećuju da ove životinje karakterišu emocije i osjećaji koji su svojstveni ljudima - ljubav, ljubomora, tuga i čežnja.  Bolje je kombinirati životinje u paru od 6-7 mjeseci starosti. Trudnoća traje 105-115 dana. Prema opštim podacima, činčila može roditi od 1 do 6 mladunaca, ali u prosjeku činčila ima 2 mladunčeta. Mladi kod rođenja su dobro razvijeni, dlakavi, sa zubima, otvorenim očima, i od prvog dana aktivno se ponašaju. Vrlo je zanimljivo gledati kako  rastu - već se igraju, skoče, penju se na  zid, bore se za toplim mjestom pod mamom u prvim danima. Nakon nekog vremena odrastaju, postaju sve okrugliji.
Činčila žive od 15 do 18 godina. Prema nekim  13-15 godina. Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu živjeti same. Tada Vi za njih postajete "druga" činčila. Ukoliko žive od mladosti u društvu s drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile s novom jedinkom, jer tada znaju biti vrlo agresivne. Nemojte ostavljati činčilu samu s drugim ljubimcima, čisto iz razloga da u igri ne povrijede činčilu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike