FERETKE-Zaigrane su i vesele i što je najzanimljivije – takve ostaju cijeli svoj život.DIO 2

FERETKE-Zaigrane su i vesele i što je najzanimljivije – takve ostaju cijeli svoj život.DIO 2
Tvorovi su mesojedi i zbog toga njihova ishrana treba sadržavati više masnoća i proteina (min. 32%). U pomanjkanju kvalitetne hrane namijenjene isključivo njima, tvorići se mogu hraniti kvalitetnom i provjerenom hranom za male mačiće. Mogu se hraniti i sirovim ili kuhanim pilećim ili purećim mesom no to zavisi o tvoru i njegovim  navikama. Svježa voda i hrana trebaju im biti dostupne 24 sata. 
Nikako im se ne smiju davati slatkiši, prevelike količine voća i slično budući da su podležni obolijevanju od šećerne bolesti od koje umiru. Većina tvorića ne podnosi mlijeko i ono najčešće kod njih izaziva probavne smetnje (proljev) pa ga je potrebno izbjegavati.

Kao nagradu, ali i za trening, koriste se razne poslastice u obliku briketića ili kolačića. Ukoliko se ne mogu nabaviti one namijenjene za tvoriće, poslužiti će i određene poslastice namijenjene mačkama. Poslastice nisu hrana i ne smiju se davati u velikim i prečestim količinama.
Kao regulacija izbacivanja dlake iz tijela koristi se malt pasta za tvoriće ili za mačke. Može im se davati svakodnevno u propisanoj količini, a može poslužiti kao poslastica odnosno nagrada.
U ostale dodatke ubrajaju se razni tonici (saft s lecitinom, ferreton, ferretvit, vita sol i drugo) koji pomažu tvoriću u njegovom zdravlju nadopunjujući njegovu ishranu.

Tvoriće se preporučuje držati u kavezu kad god nije moguće nad njima vršiti odgovarajući nadzor (npr. kad vlasnik nije kod kuće). Tvorovi nisu ljubimci koji mogu cijele dane biti u kavezu. Kavez bi trebao biti što veći, idealne mjere kaveza su: 60x60x80 cm. Kavez može biti na jedan ili više katova. Podiji moraju biti od plastike, a ljestve od drveta ili plastike. Ukoliko kavez ima žičane podije i ljestve, obavezno ih se treba osigurati pamučnom tkaninom kako tvoriću ne bi noge i kandže zapinjale. Kavez bi trebao biti žičani. Na vrata kaveza obavezno se moraju staviti dodatne zaštitne bravice jer će inače tvorić vrlo brzo pronaći način kako da otvori vrata kaveza. Kavez treba biti opremljen hranilicom, pojilicom (može i ona za glodaRe), WC-om, ležaljkom i ugodnim krevetićem. Krevetić treba biti od tkanine i to isključivo pamučne. Tvorići se vole zamotati u nju, pa je potrebno da tih tkanina bude što više. Vrlo su praktične pamučne majice koje vlasnik više ne koristi. Hranilicu i pojilicu potrebno je pričvrstiti za kavez jer će u protivnom tvorić prevrtati posudu sa hranom i vodom. 
Ne treba napominjati da se kavez i ležaljke trebaju redovno čistiti, a WC održavati urednim. 

Tvorovi  savršeno znaju zaviriti i uvući se u bilo koju rupu. Sve to predstavlja potencijalnu opasnost za njih. Zbog toga, a kako bi se izbjegle neželjene situacije opasne po život tvorića, ali i prostor vlasnika, potrebno je zaštiti: utičnice, krevete, naslonjače, ormariće, kuhinjske elemente, pečnice, perilice za rublje ili suđe, kupaonice, kablove, štednjake, hladnjake i sva ona mjesta za koja vlasnik pretpostavlja da predstavljaju opasnost. Tvorovi nisu glodari i neće glodati kablove i razne žice. Mogu se poigrati njima tako što će ih htjeti odvući nekuda ili se zapetljavati u njih. 
Nadalje, potrebno je od dosega tvoriću osigurati spužvice, gume, lijekove, olovke, mobitele, daljinske upravljače, novčanike, kartice i slično, a kako ne bi naudile zdravlju ili pak vlasniku zadale glavobolje zbog neuspješne potrage za istim. Budući da su vrlo inteligentne životinje, nije poželjno podcjenjivati njihove sposobnosti da upadnu u neku nepodopštinu. 

Tvorovi spavaju od 16-20 sati dnevno što predstavlja njihovu normalnu životnu aktivnost. Ostatak vremena provode u igri i zabavi. Obožavaju igru i glupiranje. Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari do kojih dođu. Od svojih vlasnika traže uključenje u igru. 
Iako se njihov život u većem dijelu sastoji od hranjenja i spavanja, tvorovi su životinje koje obožavaju slobodu. Iz kaveza ih se treba puštati svakodnevno na slobodu i najmanje 3 sata dnevno i sa njima provoditi kvalitetno vrijeme. Zaigrani su i veseli i što je najzanimljivije – takvi ostaju cijeli svoj život.
Komuniciraju ispuštanjem zvukova i pokretom svog tijela. Zavisno da li pušu, dokaju, laju, sikću ili se smijulje, lako je za odrediti u kakvom se trenutno raspoloženju nalazi. Vrlo je interesantan njihov tzv. «dance of joy» gdje se tvor u naletu zadovoljstva kreće unazad, nakostriješenog krzna i otvorenih usta istovremeno dokajući i poskakujući. Ne treba zabrinjavati ukoliko tvor ne ispušta nikakve zvukove – jednostavno spada u tihe tipove.

Tokom spavanja tvorovi imaju opušteno i mlohavo tijelo. Nerijetko se neće probuditi iako ga dodirujete. Imaju čvrst san i nije uputno buditi ga. Prema njihovom ponašanju tokom spavanja može se zaključiti da sanjaju. Često pedaliraju nogama, ispuštaju zvukove i vriskove, a znaju i ispustiti svoj smradac. 

Tvorovi su ludi za svim vrstama igračaka. Prilikom nabavke igračke treba imati na umu da svaka igračka nije dobra za tvora. Poželjne su igračke koje su napravljene od tvrde plastike ili kartona. Izbjegavati treba male igračke s puno malih dijelova, igračke od mekane plastike, spužve ili gume. Svaka takva igračka tvoru može uzrokovati određene zdravstvene poteškoće.

Idealne igračke su: papirnate vrećice, razne kutije, loptice od špage, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke, razni tuljci od tvrdog kartona ili plastike (vodovodne cijevi) i slično.
Tvorovi obožavaju igre skrivača i zadirkivanja i uključuju vlasnika u njihovu igru. Tokom igre često upotrebljavaju ugrize na način da vlasnika ne ozljeđuju. 
Tijekom igre tvorić se može naučiti i nekim trikovima kao što je da prosi, da se kotrlja ili da dođe na poziv vlasnika. Za ovakvo učenje potrebno je vremena i puno nagrađivanja, ali isto će donijeti veliko zadovoljstvo i tvoriću i vlasniku.
Tvorić se može izvoditi u šetnju izvan prostora u kojem boravi. Pri tome treba obavezno koristiti tzv. «H» povodac namijenjen tvorovima ili malim mačićima. Dok je izvan sigurnosti svoga doma, tvorić se ne smije ostavljati bez nadzora vlasnika. Tokom šetnje tvorić neće hodati uz nogu vlasnika kao npr. pas, već će htjeti zaviriti gdje god to može. Vole istraživati nove prostore pa tako treba biti pažljiv kako se ne bi provukli ili zavukli u neki vlasniku nedostupan prostor. Obožavaju snijeg pa je preporučljivo izvesti tvorića na snježne igrarije.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike