ZAMORCI su prekrasne i nevjerovatne životinje.Pa upoznajte ih.


ZAMORCI  su prekrasne i nevjerovatne životinje.Pa upoznajte ih. 
Domaći zamorčić, takođe znan kao morsko prase, vrsta je glodara.
Zamorci su jako zabavni i vole se družiti s ljudima. Uvijek su spremni za igru, a kada pobjegnu iz kaveza omiljena igra im je ona skrivača. 

ZAMORCI obožavaju dvije stvari: glodanje i igru. Kako bi im osigurali zdrav i sretan život pobrinite se da su uvijek aktivni i da im nije dosadno. Možete osmisliti cijeli niz zabava za zamorca, posebno ako niste puno vremena kod kuće.
Oni zahtijevaju puno posebne pažnje, vrlo veliku ogradu, veterinarske preglede i zahtijevaju puno pažnje (praćenje njihove težine sedmično na primjer, i posmatranje bilo kakve promjene ponašanja i sl.) Oni su prekrasne i nevjerovatne životinje.
Svojim zamorcima možete pokazati koliko ih svakodnevno cijenite, pazeći da njihov kavez bude čist i da je odgovarajuće veličina! Pobrinuvši se da im dajete pravilnu ishranu. I pazeći da imaju prijatelja (istog pola).
Postavite svuda po kavezu razne vrste poslastica kao što su komadići jabuke i mrkve. To će biti prava zabava i vježba za vašeg zamorca, a pronalazak poslastice bit će dodatna nagrada.
Savršena igračka za zamorca je rola papirnatih ručnika. Stavite je u kavez i u nju malo hrane. Ne zaboravite prerezati karton po sredini kako zamorac ne bi ostao zaglavljen. 
Zamorci se vole skrivati, pa mu u kavez stavite malu kutiju ili kućicu s otvorima kroz koje će viriti. 
Neka kavez uvijek bude u prostoriji u kojoj ljudi najviše borave. Ove životinjice ne vole samoću.
Napravite mu malu policu u kavezu na koju će se moći popeti i promatrati svijet oko sebe. 
Zamorci su jako zabavni i vole se družiti s ljudima. Uvijek su spremni za igru, a kada pobjegnu iz kaveza omiljena igra im je ona skrivača. 
Kako vole glodati, ako možete, nabavite im grančice jabuke. Osim što će im glodanje biti zabava, pomoći će im održati zube zdravim.
Redovno ih puštajte iz kaveza i provedite vrijeme u igri s njima. Na pod postavite kartonske role u koje ćete sakriti njihovu omiljenu hranu. Istraživanje je dobro kao igra, ali i kao vježba za vašeg zamorca. 
U malu posudu stavite piljevinu ispod koje ćete sakriti poslastice. Vaš zamorac će uživati u istraživanju i otkrivanju poslastica.
Nabavite još jednog zamorca, ako za to imate mogućnosti, jer ove životinje vole društvo. Zanimljivo je da najviše vole biti s istom vrstom, pa tako ako već imate ženku neka i drugi zamorac bude ženka. 
Ako imate dvorište i sigurni ste da ćete moći paziti na zamorca da se ne izgubi, omogućite mu zabavu u vrtu. Ne izvodite ga van ako je temperatura viša od 26 stepeni, jer će im postati prevruće. Nije pametno ostavljati zamorca u dvorištu bez nadzora, jer on je stručnjak za bježanje. Zamorci su skloni hipotermiji pa pazite da ih ne izvodite po velikim hladnoćama.
Ne dozvolite im da vježbaju u loptama ili kotačima. Takve igračke su dobre za hrčka, ali zamorac je prevelik i ima prekratke noge za takvu vrstu igračaka. Njihovo korištenje može uzrokovati ozljedu kralježnice.
Kao i za sve druge životinje, i za zamorca vrijedi pravilo što veći kavez to bolje.
Prosječni životni vijek zamorca je 5-7 godina. Ovo, naravno, ako se brinete o njima. Suprotno popularnom uvjerenju, nije lako voditi brigu i to nikada ne smije biti odgovornost djeteta. 
Kupanje i higijena – kupanje nije preporuka kupanje, a ako to i činite neka bude što rijeđe, i neka bude u mlakoj vodi, a kasnije ga umotajte u ručničić.Nokte mu možeš sami rezati, no to  isto nije preporuka jer za laika je to jako teško i opasno, pošto mu možete ozlijediti žilice u njima i može doći do krvarenja. Češljanje se preporučuje pogotovo kod dugodlakih zamoraca, jer prilikom toga možete i pogledati da li ima nametnika ili neka oštećenja kože.
Lokacija njegovog doma (kaveza) - na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to izuzetno strašljive životinje i reagiraju i na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od direktnog sunčevog svijetla (mogu dobiti infarkt ako predugo budu na jakom suncu, i mogu umrijeti od propuha). Podlogu (piljevinu ili pijesak) mijenjajte često ( svakih 2-3 dana) i svake najviše 2 sedmice ispraznite cijeli kavez i detaljno ga očistite.
Bolesti - dok je živahan, dok jede, ima normalnu stolicu, kreće se, dlaka je zdrava, oči zdrave, nema nametnika, ima normalnu stolicu i mokraću bez čudnih ili neobičnih boja, sve je ok!
Igračke i neki drugi materijali - u svakom bolje opskrbljenom pet shopu imate razne igračke za glodare (samo naznačite da se radi o zamorcu), imate i minerale i kamenje koji služe trošenju zuba i noktiju, i sl.
Preporuka je da mu stavite nešto kao sklonište gdje bi se mogao zavući kad se uplaši (jer su jako strašljivi). I da mu možda stavite neki komad odjeće ili krpe koji će biti "natopljen" vašim mirisom, kako bi se što prije navikao na vašu prisutnost.
Podloga - sijeno nikako jer će biti cijelo popišano.Novinski papir takođe ni u ludilu, jer sadrži olovo i zamorac se može otrovati; najbolja je ili piljevina ili pijesak, no problem je što zamorac može biti alergičan na nešto od to dvoje, pa pomno pratite kako se ponaša, ako često kiše i češka se, znači da mu podloga ne odgovara.
Hrana - sijeno neka mu uvijek bude dostupno, u neograničenim količinama! Povrće i voće mu možete davati ali umjereno, i svaki dan u isto vrijeme (vole rutinu). Nemojte mu davati odmah pola jabuke npr. ili pola mrkve, već vrlo sitne komadiće, i postepeno mu povećavajte obroke. Nemojte mu naglo mijenjati vrste povrća i voća jer će imati proljev, i može  dehidrirati i uginuti. Obratite pažnju i na tvrdoću stolice kad mu budete postepeno unosili neku određenu hranu.
I pazite da kupujete hranu za zamorce, a ne za druge glodare.
Hrana mora biti oprana i osušena!! To vrijedi za voće i povrće.
Stolica mu mora biti tvrđa i suha, to je u principu, "najzdravija" stolica; ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu.
Voda - svaki dan svježa voda (pojilica koliko je dosta za jedan dan)... u vodu ukapajte vitamina C za zamorčad), jer oni nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin.
Aktivnost - nemojte da  zamorac cijelo vrijeme sjedi u kavezu i jede iz dosade jer će  brzo doći stvarno kao prasac. Pustite ga iz kaveza i malo se poigrajte s njim,nastojte da ti ni pod razno ne ispadne iz ruku i da ne skače sa visokih mjesta. Kotačić u kavezu, nije potreban, većini ne služi za ništa.
Ne zaboravite da su to pretežito noćne životinje, tako da Vas ne iznenadi ako počne ludovati usred noći. 
ZAMORAC STAR JEDNU SEDMICU.

.Kad je zamorac još mali, ne  puštajte ga po stanu.
Kad bude bio stariji, možete ka pustiti po sobi, ipak je on znatno veći od hrčka pa ga neće biti problem naći.
Što se tiče zvukova.......kad radi onaj tihi brrrrrr zvuk kao da prede, onda je zadovoljan, ......kad pocne pijukati onda obično traži hranu, počne trčkarati uzbuđeno po kavezu i onda se s 2 noge digne na ulaz kavez i čeka. Uplašen je kad počne prodorno pijukati. 
NAJBOLJE što možete učiniti za svog zamorca, jeste nabaviti mu društvo.
Zamorci su vrlo društvene životinje, koje žive u kolonijama u divljini. Upravo zato, i domaći zamorci biće će najsretniji ako imaju društvo u kavezu. Najbolje će se slagati oni, koji su od samog početka zajedno te oni sterilizirani. No, naučit će se slagati i oni, koji se upoznaju u nešto starijoj dobi.
Ono što trebate znati, prije nego stavite dva zamorca u kavez, jeste da prije toga ih morate pravilno upoznati. Počnite tako što ćete ih držati u odvojenim kavezima, jednog pored drugog, tako da se mogu vidjeti i namirisati. Ostavite kaveze tako sedmicu ili dvije, kako bi se naviknuli jedan na drugoga. Nakon toga, pustite ih u jednu osiguranu prostoriju van kaveza ili u kavez koji nije poznat niti jednom od njih. To neutralno područje može im pomoći da postanu međusobno teritorijalni. Nakon što primijetite da se ne tuku i ne svađaju te se zapravo snalaze sasvim dobro u takvoj situaciji, možete ih početi držati zajedno.
Ako imate samo jednog zamorca i ne planirate uzimati još jednog ili više njih, pobrinite se da se svakodnevno poigrate s njim, jer vi ste mu jedini izvor zabave. Možete ga samo nositi i maziti ili se poslužiti raznim igračkama.
Ako pak imate više zamoraca, budite sigurni da provedete neko individualno vrijeme sa svakim od njih, kako bi se povezali s vama. Iako oni jesu jedni drugima društvo, itekako će cijeniti kvalitetan odnos s vlasnikom. Ako ste povezani s njima, i vama će biti puno lakše i ugodnije brinuti se o njima.

ZAMORCI I WC.
Zanimljiv savjet jednog iskusnog vlasnika koji je naučio većinu, ali ne sve, zamorčiće da obavljaju nuždu, pretežno uriniranje, u za to predvidjeni wc:
Potrebni su: plastična vrećica i wc za mačiće (sa posve niskim ulazom). Za wc je koristio reciklirani novinski papir, ali se mogu koristiti i peleti prekriveni slojem piljevine ili sama piljevina - kako kome odgovara.
Zamorčić se postavi na plastičnu vrećicu dok se ne popiški i pokaka (na krilu, ili krevetu, da mu se nešto sočno, krastavac ili tikvica). Kad je zamorčić obavio nuždu, podigne se, a obavljena nužda se zasipa u mačji wc. U wc se stavi i zamorčić te  se nagradi sa malom poslasticom, onime što najviše voli. Nakon toga se zamorčić ponovo uzme u krilo, na 15 minuta. Nakon 15 minuta se stavi u wc dok ne obavi pišanje. Opet mu se da poslastica. Cijeli se proces ponavlja. Njegovim zamorčićima je trebalo oko 2,5 sata svakome, ali nakon toga više ne piške po vlasniku, jer kada ih ima kod sebe, ima i wc odmah uz sebe, te ih stavlja njega svakih 15 minuta, ili oni sami trče u njega kada im je sila.

Na taj je način naučiio zamorčiće razne dobi da se nužda obavlja u wc-u.

Neki zamorčići to pak nikad ne mogu naučiti.
Metoda koja se ev. može upotrijebiti je da se životinja glasno otjera sa mjesta na kojem  ne želite da boravi, podignite je i stavite na za to predviđenu toaletu. S vremenom će postati izlet i slobodno puštanje za životinje stresno. Može se desiti da na početku od stresa i straha još izgubi kakicu ili urin, ali sa vremenom će naučitii da će biti kažnjen ako se zadrži na određenim mjestima. Ta mjesta će početi izbjegavati i na njiima se neće opuštati, pa tako neće ni urinirati ni kakati na njima.
Takve metode su vrlo brutalne, za životinju vrlo stresne i nisu nikako podobne.
Radije ogradite prostor koji ste im predvidjeli ogradicama kojih ima za kupiti u pet shopovima, postavitie na pod stelju, novinski papir ili deke, ručnike, krpe, koji se lako daju odstraniti ili zamijeniti. Puštanje zamorčića na slobodu ne bi trebalo biti povezano sa stresom i strahom, već sa veseljem, sigurnosti i opuštanjem, jer je to ipak u njihovom, a i našem interesu.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike