HRČAK-KAKO PRIPITOMITI MALENOG LJUBIMCA.

HRČAK-KAKO PRIPITOMITI MALENOG LJUBIMCA.


Hrčci koji nisu bili mnogo nošeni (ovo se odnosi na većinu hrčaka kupljenih u prodavnicama ljubimaca) često nisu pitomi i ujedaju ukoliko pokušate da ih uzmete. Najbitnije je da zapamtite da ujed u ovom slučaju znači da su uplašeni. Nažalost, ljudi im predstavljaju prijetnju, pa se brane na način na koji najbolje znaju; iako nisu po prirodi agresivni.


Neophodno je da budete strpljivi kada su u pitanju hrčci koji ujedaju. Moraćete da zadobijete povjerenje svog ljubimca, i to postupno. Nemojte da Vas deprimira činjenica da će možda biti potrebno mjesec ili nekoliko mjeseci da potpuno uspijete u ovome. Budite fleksibilni i nastojte da se adaptirate.

Ukoliko Vaš hrčak brzo napreduje u smislu opuštenosti i privikavanja, brzo ćete preći nekoliko predloženih koraka; ali ukoliko na bilo koji način pokazuje agresivno ili uplašeno ponašanje, vratite se korak nazad. 



Prvi dani: Pustite da se hrčak navikne na Vas
Provodite vreme sedeći blizu kaveza i pričajte sa svojim hrčkom, i to u toku noći, kada je aktivan. Možete da im čitate ili pijevate nešto. Zapamtite, preseljenje u novi kavez i novo okruženje je veoma stresno, pa ovaj period takođe predstavlja i privikavanje na novi dom. U ovom stadijumu nemojte pokušavati da dodirnete hrčka. 

Nakon 10 dana: Pustite da se hrčak navikne na Vašu ruku

Sada kada sijedite pored kaveza i pričate sa svojim ljubimcem, možete da pokušate i da proturite ruku u kavez. I za ovo je potrebno strpljenje: prvi dan, stavite ruku pored vrata ili vrha kaveza, pa svaki naradni dan pomjerite ruku nešto dalje. Nemojte pokušavati da dodirnete hrčka, ali ukoliko postane radoznao, pustite ga da Vam istraži ruku.
Nakon 15 dana:  Ubacite neke poslastice

Dosad ste vjerovatno upoznati sa nekim od omiljenih poslastica Vašeg hrčka. Većina voli sjemenke suncokreta, i iako bi trebalo da se daju umjereno, mogu poslužiti pri treningu. Mala količina suvog grožđa ili jabuka ili neke druge poslastice može takođe da posluže u ovu svrhu, ali nemojte pretjerivati. Ponudite hrčku ove poslastice iz ruke koju ste prethodno približavali kavezu, jer su veće šanse da će doći i jesti iz nje. To će pomoći da stekne povjerenje u Vas. 


Nakon 20 dana:  Uzimanje hrčka
Kada Vaš hrčak počne da jede poslastice opušteno, možete pokušati da ga nježno pomazite. Ukoliko Vaš ljubimac prihvati poslastice i dozvoli Vam da ga mazite, pokušajte da ga podignete. Najprije probajte da ga privolite da Vam se popne uz ruku, tako što ćete postaviti poslastice na ne tako dostupno mjesto na ruci. Prekrijte hrčka dlanom slobodne ruke, nježno, da se ne bi preplašio. Nemojte ga držati visoko, i nastojte da je ispod neka mekana površina u slučaju da padne ili skoči.
Savjeti

• Ukoliko morate da podignete hrčka (npr. zbog čišćenja kaveza) prije nego što je potpuno prilagođen, pokušajte s korišćenjem čaše. Otvoreni kraj stavite prema hrčku, blago ga gurnite u čašu.
• Ukoliko Vam hrčak iskoči iz ruke i pobjegne, i ne dozvoljava da ga podignete, možete koristiti čašu ili tanak peškir da mu priđete s leđa i ubacite u kavez.
• Operite ruke prije nošenja hrčka. Ukoliko Vam prsti mirišu na hranu, Vaš hrčak će možda poželjeti da ih gricne.
• Ponekad se mogu koristiti i tanke rukavice za hrčke koji ujedaju. Ovo može biti dobra privremena solucija. Međutim, i ovo je podjednako stresno za hrčka, koji ujeda upravo zato što osjeća potrebu da se odbrani.
• Koliko god ujed bolio, trudite se da ne pomjerate ruku previše. Pokušajte da nježno spustite hrčka dole, ili koristite drugu ruku da preklopite hrčka. Nemojte da vičete i udarate hrčka, već se trudite da ostanete mirni i zapamtite da hrčci grizu samo kad su uplašeni.


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike