AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.


AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena
To su noćne životinje i živnu naveče, baš kada se njihovi zaposleni vlasnici vraćaju kući nakon cjelodnevnog posla.
Oni su nevjerovatno lijepi, tako su neodoljivo šeprtljavi i ljupki dok znatiželjno guraju nos u sve što im se nađe na putu.
Životni vijek im je 4-6 godina  u prosjeku. U dobrim uslovima držanja i 6-9 godinaAFRIČKI patuljasti ježevi su mesojedi i u kućnim uslovima im je potrebno obezbijediti hranu punu bjelančevina, kao zamjenu za hranu koju pronalaze u prirodi, a to su - crvi, bube, larve, puževi, žabe.
Naravno, ovakav obrok im nije moguće pribaviti kada su kućni ljubimci, pa se hrana za mačke pokazala kao najbolja zamjena. Takođe, možete mu davati i barenu piletinu i junetinu, kao i mješavinu mlijeka, vode i jaja - nikada im ne treba davati kravlje mlijeko-piju isključivo kozije.

Baš kao i svim drugim ljubimcima i ježevima možete davati vitaminske suplemente, koje ćete pronaći u svim bolje snabdjevenim pet šopovima i u saradnji sa vašim veterinarom.
Afričke patuljaste ježeve možete kupati ukoliko ima potrebe za tim. S obzirom da imaju jako osjetljivu i suvu kožu ne treba pretjerivati sa čestim kupanjem. Maksimalno ih možete kupati jednom u 3-4 nedelje. Ukoliko se prečesto kupaju to samo može pogoršati stanje sa kožom.Ježevi generalno nisu ljubitelji kupanja, bez obzira pretraživanjem po internetu možete naći razne zanimljive snimke gdje plutaju i djeluju kao da uživaju u vodi. Pokušavaće da pobjegnu iz vode sve dok se ne naviknu.


Kako kupati ježa? Najlakše je sipati malo tople vode u lavor ili u lavabo. Ne smije da bude preduboka voda. Bitno je da jež može da stoji u njoj i da se osjeća sigurno. Temperatura vode ne smije da bude pretopla, ali otprilike može da bude kao tempertura vode za kupanje bebe. Što se tiče sredstava za kupanje, ne treba pretjerivati ni sa čim, ali možete koristiti neki šampon za bebe. Pored toga, možete i sami napraviti kupku koja će jako prijati koži ježa.Kupku pravite tako što ovsene pahuljice stavite u neku krpu i potopite u vodu. Poslije nekog vremena iscjedite ih sve dok voda ne postane bijela. U tu vodicu možete dodati i laneno ulje. S tim lagano polivate leđa ježu, odnosno bodlje. Ta kupka pomaže da se koža manje peruta. Ukoliko ima potrebe, bodlje im nježno možete istrljati četkicom za zube.
Kad kupate ježa, vodite računa da im ne pokvasite, uši, nosić, oči ili usta. Budite jako pažjivi u tome. Pripremite topli peškir i uvijte ga u njega poslije kupanja. Nije na odmet da ga počastite i nekim crvićem ili nečim što voli da jede, jer će onda vremenom kupanje povezati sa tim i možda ga zavoljeti ili barem se opustiti.

Nikako ježića ne vraćajte u kavez dok ne bude potpuno suv. Sušenje fenom nije preporučljivo.
S obzirom da ježevi vrše nuždu u točku i onda trče po njemu, nogice su im često jako prjave. U tom slučaju, možete im oprati samo nogice. Dovoljno je da sipate jako plitko toplu vodu u npr. lavor i samo pustite ježića da prošeta kroz tu vodu. Odmah ga uvijte u peškir i osušite. Ni ovo nije preporučljivo da se radi svaki dan. Maksimalno jednom nedjeljno.
KAPI PROTIV PARAZITA
Ukoliko smatrate da je potrebno, svom malenom bodljikavom ljubimcu možete davati i kapi protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita. Te kapi se daju jednom u 3-4 mjeseca, tako što dva dana za redom stavljate po 2 kapi na vratić ježa. Ježa ne smijete kupati nedjelju dana prije i poslije davanja ovih kapi.


Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom dijelu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi cio prostor stana za svoje aktivnosti dok se predhodno ne formira navika vršenja nužde u dijelu kaveza.
Jež po pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem, tako da nije potrebno za ovakvom vrstom higijene. Nokti se ježevima mogu skraćivati makazicama za male životinje.

Jež u pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem. Voda nije štetna, ali sam čin kupanja može biti stresan za ježa. Izbjegavajte kupanje ako se ježić uspije sam očistiti ili ga eventualno obrišite  vlažnom krpicom.

Najbolji način održavanja vlastitog, ali i zdravlja ježa, je preventiva. Najlakši i najučinkovitiji način je održavanje higijene. Nakon kontakta s ježom treba oprati ruke, redovno čistiti i održavati kavez, voditi računa da pripremanje hrane za ježa bude odvojeno od pripremanja hrane za vas te onemogućiti kretanje ježa po kuhinji ili kupatilu. Ježeve često napadaju buhe (pripazite imate li i druge kućne ljubimce). Ako primjetite nametnike, posavjetujte se s veterinarom. 



Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike