ČINČILE-preslatka malena stvorenja.

ČINČILE-preslatka malena stvorenja.
Činčile su nešto manje poznatije kao kućni ljubimci, no postoje ljudi koji ih naprosto obožavaju. Ova mala preslatka bića su glodari koji većinu dana provode u svom skrovištu dok se noću hrane, najviše biljem. Ime su dobile po indijanskom narodu Chincha koji su živjeli u obalnom području Južnog Perua. One su malene s velikom glavom, dugim dlakavim repom i prekrasnim krznom srebrne boje.


Kao i većina glodara, činčile su najviše aktivne noću. Budući da su dosta gipke i brze potrebno im je i puno prostora, a mogu skočiti i do 180 centimetara visine. Nisu baš najsretnije ako se nalaze na propuhu ili direktnoj sunčevoj svjetlosti, zato im napravite skrovište gdje mogu imati svoj mir. Jako vole čistoću pa se preporučuje omogućiti im poseban prostor za obavljanje nužde.
Činčile jako vole pijesak u kojem se mogu valjati, a ujedno  tako štite kožu i dlaku. Vrlo su osjetljive na hranu, zato budite jako oprezni pri odabiru i dobro se posavjetujte s nekim ko ima iskustva s činčilama kao kućnim ljubimcima. Činčile se neće družiti poput psa ili kunića, ali se vole maziti na svoj način. Neće skočiti na ruke i tražiti vas da se igrate, ali će vas uvijek pozdraviti i uživati u vašem češkanju njihove glavice.
Po karakteru se razlikuju, neke su mirnije i nježnije, a neke nestašne i dominantne. Jedno im je zajedničko, ako ćete brinuti za svoju činčilu, ona će vas jako voljeti.
Na žalost većina ljudi, čak i onih koji su vlasnici, nemaju veliko znanje o njima. Ovaj blog ima za cilj da vas upozna sa veoma zanimljivom istorijom činčila, kao i osnovnim postupcima njihovog držanja u kućnim uslovima.
Geografsko poreklo je Južna Amerika, tačnije planinski masivi Anda i Kordiljera, koji se prostiru kroz Boliviju, Čile i Argentinu. Činčile ne poseduju lojne niti masne žljezde, zbog čega nema ni neprijatnog mirisa. Za razliku od ostalih sisara kod kojih iz korjena raste jedna dlaka, kod činčila iz korjena raste 50-60 dlačica. Zahvaljujući odsustvu pomenutih žljezda, krzno nikada nije priljubljeno uz tijelo, već stoji uspravno. Debljina dlake je i do deset puta manja nego kod većine drugih krznaša. Sve su to faktori koji označavaju da je njihovo krzno najkvalitetnije što je dovelo do ogromne potražnje za njim. Prvobitno su držane samo zbog krzna, međutim zahvaljujući neodoljivo ljupkom izgledu postale su omiljeni kućni ljubimci širom svijeta.
Postoji nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate, ako se odlučite da nabavite činčilu kao kućnog ljubimca:
- Činčile je izuzetno lako nabaviti, jer ih danas prodaju u svakom ozbiljnijem pet šopu po relativno malim cijenama. Pri kupovini je bitno nabaviti zdravu jedinku, i zato ih kupite kod renomiranih uzgajivača.

- Najbolje bi bilo da pijre nego što nabavite samu životinju, obezbijedite i odgovarajući smeštaj. Pravilo za kaveze je što veći to bolji. Minimum ispod koga ne bi trebalo ići je 50x40x60. Najbolji su oni koji se dižu u visinu, jer činčile obožavaju da se penju. Na žalost, mnogi budući vlasnici odlučuju se za neke jeftinije, a najčešće i neodgovarajuće kaveze. Na prvom mjestu bi trebalo da je dobrobit životinje, pa ako ne možete da joj obezbijedite odgovarajuće uslove bolje je da je i ne nabavljate.
-U kavez bi trebalo postaviti pojilicu, hranilicu i točak za trčanje. Pošto su činčile glodari, preporučljivo je izbjegavati plastične i drvene komponente, jer je velika vjerovatnoća da će ih vaš ljubimac izgrickati. Posude za hranu i vodu uvijek treba da budu čiste, da ne bi postale izvor zaraze.
-Najoptimalnija temperatura za njih je 15-25 stepeni celzijusa. Trebalo bi ih zaštiti od direktnog sunčevog zračenja i promaje. Treba izbjeći veliku vlažnost u stanu u kojem ih držimo.
-Higijena je pola zdravlja, a to važi i za činčile. Kavez im treba čistiti jednom nedjeljno. Činčile su veoma pedantne i čistoću održavaju kupanjem u vulkanskom pijesku dva puta nedjeljno. Za to postoje posebna kupatila sa pokretnim poklopcem koji otvaramo onda kad želimo da im omogućimo pristup pijesku.

-Činčile je najbolje hraniti kupovnim briketima (30-40 grama dnevno), jer oni garantuju podmirivanje dnevnih nutritivnih potreba. Pored briketa treba davati i sijeno, zbog sirovih vlakana i celuloze koji su im neophodni u ishrani. Pošto vole da se zaslade, slobodno im možete dati komadiće jabuke ili suvo grožđe. U kavez možete staviti i komadiće drveta za grickanje, i najbolje ih je kupovati u pet šopovima kako bi se izbjegao rizik trovanja smolom ili nekim premazom koji je korišćen za drvo.

Ukoliko želite da ostvarite emotivnu interakciju sa svojim ljubimcem neophodno je posvetiti mu pažnju. Činčile su noćne životinje i izraziti individualci. Ne postoji univerzalno pravilo kako zadobiti njihovu ljubav. Ipak, činčile ne vole prisustvo drugih ljubimaca. Vi ste joj dovoljni.
-Činčile su veoma vitalne, i pravilno držane i hranjene jedinke izuzetno rijetko oboljevju. Ukoliko ipak obole to se može primjetiti po smanjenoj aktivnosti, promjeni ponašanja… U tom slučaju potrebno je obratiti se veterinaru.

Životni vijek činčile je 15-20 godina, što znači, ako ih uzimate, budite spremni da se vežete na duži vremenski period.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike