ZAMORCI- dobroćudni zabavljači- su prilično aktivni mali glodari koji zahtijevaju dosta prostora.


ZAMORCI- dobroćudni zabavljači- su prilično aktivni mali glodari koji zahtijevaju dosta prostora.


Zamorci su simpatični i dobroćudni čupavci s kojima nikada nije dosadno. Vole ljude, uživaju u hrani, a briga oko tih neodoljivih glodara vrlo je jednostavna. U današnje vrijeme ta mala slatka stvorenja sve više osvajaju srca ljudi. Zamorci su porijeklom iz Južne Amerike i mogu težiti i do 3 kilograma. Krzno im je različitih boja i šara, a postoje dugodlaki i kratkodlaki zamorci.
Naime, zamorčići su jedni od najdobroćudnijih kućnih ljubimaca. Ta životinjica vrlo je plaha te je treba naučiti na ljudski dodir, ali jednom kad vas prihvati, postat će prava mala mazilica. Važno je naglasiti kako zamorci gotovo nikada ne pokazuju agresivnost pa se ne morate bojati neočekivanih ugriza. Njihov je karakter vrlo jednostavan. Ako im se ne svidi vaše ponašanje, oni će vam to pokazati tihim predenjem ili će šutke zbrisati u svoju kućicu. Oni su i pravi zabavljači. Obožavaju društvo i pažnju i vole se igrati. Ako nemate vremena za svoje životinjice, preporuka je da kupite dva zamorca jer će tako biti mnogo sretniji.
Kako bi bili zdravi i sretni zamorcima je potrebno osigurati dovoljno veliki  kavez. Nije im potrebna nikakva rešetka, samo plastična, četvrtasta posuda dubine 15 do 20 centimetara jer se oni, za razliku od kunića, ne penju i ne skaču. Ne treba ih četkati (osim dugodlakih) niti kupati, a odlazak kod veterinara nije potreban ako je životinja u kući, jede i vesela je.
Zamorci su pravi gurmani, a ishrana im je vrlo raznolika. Glasanjem će vam dati do znanja da je vrijeme za hranjenje. No, trebate biti umjereni jer te simpatične izjelice vole grickati do mile volje. Glavna hrana (80 posto dnevne ishrane) im je sijeno koje moraju imati stalno, i to u neograničenim količinama, te gotova dehidrirana hrana (bez žitarica). Važno je i da svojim slatkim ljubimcima svaki dan omogućite svježe voće (sve voće koje ima više od jedne koštice poput jabuke, kruške, jagode, naranče, mandarine, bobičastog voća…) i povrće (sve osim žitarica, mahunarki i ljutog povrća poput češnjaka, đumbira, luka i papričice). Namirnice moraju biti oprane, svježe i suhe.
Mjesto na kojem će se nalaziti kavez trebalo bi biti zaštićeno od kiše, sunca, hladnoga vjetra, propuha i naglih promjena temperature. Kavez bi trebao biti površine najmanje 120 x 60 centimetara te visine 50 centimetara, a ako ih je više, što je za njih vrlo dobro jer vole društvo, treba vam i veći kavez. 
Njihov dom treba sadržavati mjesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje, mjesto za slobodno kretanje te po mogućnosti neku igračku (kotač i sl.). Na dnu treba biti stelja koja se treba svakodnevno čistiti kako bi se spriječile bolesti i neugodni mirisi.

U slučaju da imate manji kavez, vašeg malog ljubimca trebate redovno pustiti u šetnju stanom ili van na neko ograđeno i zaštićeno mjesto koje pruža gore navedene uslove. Takođe treba paziti da ga ne dovedete u opasnost sa električnim kablovima i otrovnim biljkama koje bi mogao grickati. 
Najbolje ih je držati u kavezu, s rešetkama ili bez njih (onaj plastični kavez koji izgleda kao lavor )...
Podloga - sijeno nikako jer će biti cijelo popišano , novinski papir takođe ni u ludilu, jer sadrži olovo i zamorac se može otrovati; najbolja je ili piljevina ili pijesak, no problem je što zamorac može biti alergičan na nešto od to dvoje, pa  pratite kako se ponaša, ako često kiše i češka se, znači da mu podloga ne odgovara

Hrana - sijeno neka mu uvijek bude dostupno, u neograničenim količinama! Povrće i voće mu  davati ali umjereno, i svaki dan u isto vrijeme (vole rutinu); nemojte mu davati odmah pola jabuke npr. ili pola mrkve, već vrlo sitne komadiće, i postepeno mu povećavajte obroke. Nemojte mu naglo mijenjati vrste povrća i voća jer će imati proljev, i može  dehidrirati i uginuti. Tako da obratitei pažnju i na tvrdoću stolice kad mu butete postepeno davali neku određenu hranu.

I pazi da kupujete hranu za zamorce, a ne za druge glodare.
Ovu hranu nikako nemoj davati zamorcu, kao ni previše zelenih biljaka jer može dobiti proljev: rabaraba (izuzetno otrovno), krumpir, celer, grah.
Hrana mora biti oprana i osušena!! To vrijedi za voće i povrće.
Stolica mu mora biti tvrđa i suha, to je u principu, "najzdravija" stolica; ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu.

Voda - svaki dan svježa voda (pojilicu- bocu, nemojte  cijelu napuniti, već koliko je dosta za jedan dan)... u vodu ukapajte vitamina C (imate u pet shopu za kupiti posebne preparate s vitaminima baš za zamorčad), jer oni nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin.



Aktivnost - nemojte da Vam zamorac cijelo vrijeme sjedi u kavezu i jede iz dosade jer će  brzo doći stvarno kao prasac. Pustite ga iz kaveza i malo se poigrajte s njim,nastojte da Vam ni pod razno ne ispadne iz ruku i da ne skače sa visokih mjesta. Kotačić u kavezu, nije potreban, većini ne služi za ništa.
Lokacija njegovog doma (kaveza) - na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to izuzetno strašljive životinje i reagiraju i na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od direktnog sunčevog svijetla (mogu dobiti infarkt ako predugo budu na jakom suncu, i mogu umrijeti od propuha).
Podlogu (zavisno koju ste izabrali - piljevinu ili pijesak) mijenjajte često ( svakih 2-3 dana) i svakih najviše 2 sedmice ispraznite cijeli kavez i detaljno ga očistite.

Kupanje i higijena -  ne  preporučuje se kupanje, a ako to i činite neka bude što rijeđe, i neka bude u mlakoj vodi, a kasnije ga umotajte u ručničić; uz to, nokte mu možete sami rezati, no se isto ne preporučuje jer za laika je to jako teško i opasno, pošto mu možete ozlijediti žilice u njima i može doći do krvarenja. Češljanje se preporučuje pogotovo kod dugodlakih zamoraca, jer prilikom toga možete i pogledati da li imaju nametnika ili neka oštećenja kože.
Bolesti - o tome možete više pogledati u drugim mojim blogovima, ali dok je živahan, dok jede, ima normalnu stolicu, kreće se, dlaka je zdrava, oči zdrave, nema nametnika, ima normalnu stolicu i mokraću bez čudnih ili neobičnih boja, sve je ok!

Igračke i neki drugi materijali - u svakom bolje opskrbljenom pet shopu imate razne igračke za glodare (samo naznačite da se radi o zamorcu), imate i minerale i kamenje koji služe trošenju zuba i noktiju, i sl.
Preporuka je još da mu stavite nešto kao sklonište gdje bi se mogao zavući kad se uplaši (jer su jako strašljivi). I da mu možda stavite neki komad odjeće ili krpe koji će biti "natopljen" Vašim mirisom, kako bi se što prije navikao na Vašu prisutnost.
Prema klasifikaciji ova životinjica pripada familiji glodara pod imenom Caviidae. Zamorci, kako se takođe zovu, su zapravo pripitomljeni glodari poreklom iz Južne Amerike. Pripitomljavanje se odigralo veoma davno, vjerovatno još prije vremena Inka, a u Evropu su došli ubrzo po otkriću Amerike. Danas je ova vrsta popularan kućni ljubimac, a nažalost i uobičajena opitna životinja u istraživačkim laboratorijama. U Boliviji, Peruu i Ekvadoru i danas predstavljaju sastavni dio nacionalne kuhinje.

Odraslo morsko `prase` poraste do 40cm u dužinu , dežmekastog je tela, ima okrugle i kratke uši i za razliku od većine glodara – nema rep. Težina veoma rijetko prelazi 1 kilogram, a životni vijek je u prosjeku pet godina-zavisno od uslova držanja i mnogo više. Zanimljivo je da na svijet mladunci dolaze u prilično naprednom stadijumu sa stalnim, a ne mlječnim zubima.
Osnovna podjela bi bila na dugodlake, kratkodlake i one sa svilenkastom dlakom. Kod nas ćete uglavnom nailaziti na kratkodlake varijante koje su mnogo lakše za gajenje pošto ne zahtijevaju posebnu njegu dlake.

Ukoliko planirate da nabavite više od jednog zamorca [što nije loša ideja pošto će njima u društvu biti ljepše] obavezno nabavite jedinke istog pola. Glodari uopšte. a samim tim i zamorci razmnožavaju se geometrijskom progresijom pa možete za kratko vrijeme imati problem sa prinovama. Ženka postaje polno zrela sa mjesec dana, a u toku jedne godine može imati tri legla.
Zamorci u prirodnim staništima žive u grupama, a kako su meta raznih grabljivaca stalno su na oprezu. Za vrijeme hranjenja jedna jedinka uvijek preuzima ulogu stražara i upozorava ostale i na najmanji znak opasnosti. Veoma efikasna komunikacija u grupi i izuzetna orijentacija pri brzom kretanju po utvrđenim stazama obelježje su zamoraca. Moguće ih je naučiti jednostavnim trikovima mada je potrebna velika upornost, puno ponavljanja i nagrađivanje hranom.
Prilikom kupovine-mladunca- pazite da oni koji su zdravi imaju sjajnu dlaku po cijelom tijelu, bistre oči i čiste ušne i nosne šupljine. Najvažnije kod odabira ili pravljenja kaveza za morsko prase je da njegova lokacija bude na suhom mjestu bez promaje i naglih temperaturnih promjena. Dakle što dalje od poda, vrata i prozora koji se otvaraju. Ako je kavez na osunčanom mjestu, mora postojati dobro zaklonjena `kućica` u okviru kaveza u koju se može sakriti od vreline. Površina kaveza treba [za jednog zamorca] biti najmanje 60x60cm. Naravno, ukoliko imate mogućnosti, možete kupiti ili svojevrsni zabavni park  za svog ljubimca, sa  toboganima, tunelima i drugim igračkama. U ovom slučaju važi pravilo – što veće to bolje.

U kavezu su neophodni: hrana, vodamjesto za spavanje i prostor za vršenje fizioloških potreba. U praksi se pod kaveza najčešće pokriva drvenom piljevinom(ili specijalnim pijeskom) koja je kao podloga topla i upija tečnost. Piljevinu treba mijenjati redovno. a takodje postoje i specijalne vrste pijeska koje neutralisu neprijatne mirise mokrace. Ne stavljajte plastične predmete u kavez pošto glodar može odgristi komadić i progutati ga, već možete za njih koristiti specijalno predviđene igračke.
Morski prasići su vegetarijanci. U specijalizovanim prodavnicama opreme i hrane za kućne ljubimce možete nabaviti suhu hranu za zamorce u kojoj se nalaze sve potrebne materije. Možete im uz to dodavati i većinu dostupnih vrsta povrća i voća koje se koriste u ljudskoj ishrani izuzimajući rabarbaru i `letnju` salatu. Ove dvije biljke im nadimaju stomak pa ih treba izostaviti iz jelovnika. Vodu im obavezno davati u specijalnim pojilicama. Budite kreativni i hranite svog ljubimca raznovrsnom hranom. Birajte: spanać, cveklu, celer, šargarepa, paprika, krastavac, svježu travu, jabuka, grožđe, breksve, jagode, trešnje, kruške itd.Takodje im povremeno dodajte poslastice sa vitaminima i mineralima za glodare… Imajte na umu da su zamorci izuzetno proždrljive životinje i da su su stanju da jedu bukvalno sve dok ih hranite. Prejedanje i gojaznost naravno nisu zdravi tj. skraćuju životni vijek…
Glodarima zubi neprekidno rastu čitavog života pa im `grickalice` morate obezbijediti, postoji mnogo vrsta specijalnih grickalica za njih. Kada budete puštali svog ljubimca da se šeta po stanu posebno pripazite na drveni namještaj…
Morski prasići su živahne i radoznale životinjice pa ćete lako primjetiti promjene u ponašanju. Nezainteresovanost, gubitak apetita, iscjedak iz nosa ili oka, dijareja i opadanje dlake pokazatelji su da je zamorac bolestan. Kao i sa svim ljubimcima jedino što treba da učinite je da bez odlaganja posjetite veterinara, u adekvatnom transporteru, koji će izvršiti pregled. Ukoliko im se pruže normalni uslovi za život zamorci veoma rijetko oboljevaju. Što se tiče čistoće, uz redovnu izmjenu strugotine ili trave sa dna kaveza rijetko će biti potrebno kupati zamorca. U svakom slučaju nemojte ih kupati više od dva puta mjesečno, a tada posebno pripazite da im voda ne dospije u uši.





.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike