SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI


SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI
Oni  potiču iz kišnih šuma Australije i Indonezije, a  se uzgajaju kao kućni ljubimci u Sjedinjenim Državama poslednjih 12-15 godina.
Vole jesti gotovo sve što je slatko, posebno svježe voće i povrće, i oni imaju kliznu membranu (slično letećoj vjeverici) koja im omogućuje  da klize - ne lete - od stabla do stabla.
U divljini prvenstveno žive na stablima u "kolonijama" od 10-15 drugih Glidersa.
Šećer jedrilice.

Šećer Glideri
Sugar Glideri ili
Mali zlatni penjaši,
Jesu li oni zaista dobri kućni ljubimci? 
Šećer Glideri nisu "glodari". Oni su marsupiumi, u istoj opštoj porodici kao klokani ili Koala medvjedi. 
Kao takvi, dokazano je da imaju nekoliko prednosti u odnosu na druge kućne ljubimce kao što su hrčci, gerbili, vjeverice itd. Na primjer, ako se pravilno njeguju, životni vijek obično traje 12-15 godina - sličan mnogim psima ili mačkama. 
Oni takođe imaju otprilike istu inteligenciju kao i psi, jer kad se ispravno obučavaju, mogu naučiti svoje ime, doći kada  se zovu, a čak i napraviti trikove.

Druga druga prednost u odnosu na kućne ljubimce "glodara" je da Sugar Glideri - kada se hrane odgovarajućom ishranom - nemaju gotovo nikakav miris.

Takođe AKO se čuvaju besprijekorno i nikada ne zahtijevaju kupanje.

Jedan od najvećih problema posjedovanja bilo kojeg "glodara" kao kućnog ljubimca (tj. miševa, hrčaka, gerbila itd.) jeste da su oni destruktivni po prirodi i stalno moraju "žvakati" stvari. To je zbog činjenice da svi glodarii imaju zube koji stalno rastu - i stoga moraju biti "istrošeni".

Budući da šećerni zmajevi nisu glodari, oni ne moraju instinktivno žvakati stvari i nisu destruktivni po prirodi.
Vjerovatno jedna od najvažnijih stvari o šećerima kao kućanskim ljubimcima je koliko čvrsto - i trajno -se vezuju u svoje ljudske "porodice".

Jednom kad su u potpunosti povezani s vama i vašom porodicom - oni mogu ići gotovo svuda sa vama u javnost  bez kaveza (kupnja, namirnice, filmovi, itd.) i ne žele napustiti rame ili džep.
U ovom aspektu - imaju upravo suprotan "mentalitet" glodarima. U tom trenutku, kada su potpuno obučeni i povezani s vama, obično se neće "sakriti" ili bježati jer instinktivno žele biti sa svojom "porodicom" više nego bilo što drugo.
Baby Sugar Gliders naziva se "Joeys"  i oni su oko veličine zrna riže kada su rođeni.
Provode  prvih nekoliko sedmica života u majčinoj vrećici - i uzgojeni su dužine oko 12 cm (ne uključujući rep) i  teže oko 110 gr.

Jedna od najvažnijih stvari o Šećerima kao kućnim ljubimcima je koliko se snažno povezuju sa svojim ljudskim porodicama. Lijepljenje je "proces" koji može potrajati  od nekoliko dana - do dva ili tri mjeseca – jer svi Glideri nisu baš isti.
Upravo je zbog toga prodaju se bebe samo u dobi od osam do dvanaest sedmica.
U divljini, Šećer Glider obično živi u "kolonijama" od 10-15 drugih Glidera - i kada počnu "faze vezivanja"  (otprilike 9-12 sedmica iz vrećice), oni "instinktivno žele" da se vežu za cijelu grupu.
Drugim riječima, oni nisu samo "jedna osoba" životinja. Kada se dovede u porodičnu sredinu s djecom i drugim kućnim ljubimcima, normalno će sve (uključujući kućne ljubimce) biti njihova "kolonija" i obvezat će se za tu grupu za život.
Dok se povezuju sa svima u porodici, svaki će mali zlatni penjaš gotovo uvijek imati omiljenu osobu (obično osobu koja ih najviše drži) koja će biti njihova "primarna veza".

Vezivanje nije dugotrajno, iscrpljujuće "iskušenje" koje zahtijeva 12 do 19 sati dnevno, kao što neki izvori tvrde.

Nabavka sugar glidera je mala,  "investicija" koja će nagraditi vašu cijelu porodiu bezbrojnim godinama ljubavi i druženja.
Jedna od najčešćih pogrešnih istina o šećerima je da oni moraju imati vrlo veliki kavez kako bi bili sretni.
Budući da  definitivno vole skočiti i igrati se, veći kavez je u redu za starije, odrasle Glidere. Međutim, za mlade bebe i adolescente, veliki kavez može biti kontraproduktivan za proces povezivanja.
Kada Vaš ljubimac dostigne zrelost od 7-10 mjeseci, potreban je veći kavez, jednostavno da im date više mjesta za igračke. 
Budući da su izuzetno društvene životinje koje se deprimaju kada se nalaze osamljene, šećerne jedrilice nikad se ne smiju držati pojedinačno kao kućni ljubimci, već bi ih trebali smjestiti u paru. Mužjaci i ženke mogu se držati zajedno,pod uslovom da se mužjak poslije 5-6 mjeseci starosti sterilizira,ako ne želite potomstvo. 
 Šećer jedrilice su razigrane, znatiželjne životinje koje obično vole družiti se s njihovim kaveznim društvom i ljudskim skrbnicima. S obzirom na njihov prirodni afinitet za vrećice, uglavnom se vole sklupčati u džepu košulje ili u vrećicu od tkanine. 
Šećer jedrilice su vrlo društvene i mogu biti izuzetno prijateljski prema ljudima ako se redovno tretiraju (osobito kao mladi ). Ponašanje normalnog šećera je da će se povezivati ​​s vama ako se čuvaju sami, a vi stvorite dovoljno vremena za svakodnevno druženje s jedrilicom ili će se povezati sa svojim šećerom ako dopustite im da imaju prijatelja (ili prijatelje ). 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike