Zamorci svilene dlake su savršeni ljubimci. Ovaj blog pokazuje kako njegovati ove fantastične kućne ljubimce.


Zamorci  svilene dlake  su savršeni ljubimci. Ovaj blog pokazuje kako njegovati ove fantastične kućne ljubimce.
Zamorci su savršeni ljubimci, jer ne samo da su mali, oni ne trebaju veliko održavanje i mogu čak živjeti do sedam godina u zatočeništvu.
Njihov izmet je mali i lako se uklanja, tako da ne morate brinuti toliko o održavanju za početak.

Ako imate dijete od 5-12 godina, to može biti jedan od najboljih kućnih ljubimaca kojeg možete odabrati.
Ove slatke životinje su društvene, i oni će uvijek biti u interakciji s vlasnikom. Imajući to na umu, ovaj blog  vam pokazuje kako njegovati ove fantastične kućne ljubimce.
Postoje dvije osnovne vrste zamoraca. Imate peruanski i zajednički, američki. Peruanski zamorac je vizualno impresivan jer ima dugu kosu i izgleda zapanjujuće.
Takođe dolazi s vrlo različitom, dominantnom osobnošću. Ako se želite jako brinuti o njemu, morat ćete se usredotočiti na njegu, nešto što  traži puno vremena.
Kao što ime sugerira, to su životinje koje potiču iz Južne Amerike i tačnije, regije poput Perua, Argentine i tako dalje.


To nije bio vrlo popularan ljubimac na početku. Tokom 15 -og stoljeća, neki ih smatraju štetočinama. Tokom 16 -og vijeka,  francuski trgovci ih dovode  u svoju zemlju. Tada  počinje njihovo pripitomljavanje.
 Peruanski zamorci uskoro su stigli u mnoge druge zemlje, uglavnom zahvaljujući Francuskoj. Ovo je vrijeme kada je ova pasmina postala vrlo popularna kao kućni ljubimac.
Kao što možete zamisliti, peruanski zamorac nije vaš svakodnevni zamorac. Postoje neke velike osobine kao da su veće od drugih pasmina koje ih čine različitim i jedinstvenim.
Ovdje treba napomenuti da je glava manja ako je poredite s nekim od drugih pasmina.
Uvijek ćete primijetiti da peruanski zamorci imaju nevjerovatnu kosu. Oni imaju svilenkastu kosu koja može dostići oko 35 cm dužine; ponekad može  biti i više.

Briga o ovakvom Gvinejskom zamiju može biti prilično zahtjevna. Zato peruanski zamorac možda nije najbolji izbor ako želite ljubimca.
Međutim, mnogi ljudi još uvijek imaju tendenciju da ih zadrže kao kućne ljubimce za uzgoj ili barem za prikazivanjem vrste.
Ako ste spremni s visokim održavanjem, kupanjem, njegom i glavnim fokusom na zdravlje i puno higijene, peruanski zamorac je jedan od najboljih kućnih ljubimaca kojeg ste ikada imali.
Boja krzna peruanskog zamorca se razlikuje. Možete ih pronaći  u  jednoj boju kose, ali možete pronaći i neke koje imaju dvije boje.
Postoji i nekoliko trobojnih peruanskih zamoraca, ali one su izuzetno rijetki.
Kada je riječ o stvarnim bojama, možete očekivati ​​da ćete naći boje poput crne, svijetlosmeđe, tamno smeđe i bijele. Neki sugeriraju da se sivi slojevi mogu pojaviti s vremena na vrijeme, ali oni su rjeđi.
 Vrlo znatiželjni kao cjelina. Ovdje se ne susreće bojažljivost. Primjetit ćete činjenicu da je njihova osobnost prilično jaka i da uživaju u ideji kretanja i istraživanja. 
Imaju stalno stanje budnosti. Dakle, čak i ako se čini da bi mogli slučajno lutati, ne. Umjesto toga, znaju gdje žele i što žele.
Peruanski zamorci su poznati kao vrlo društvene životinje. Ako ih želite zadržati u kavezu, morat ćete mu naći društvo.
U slučaju da odaberete dva , provjerite je li kavez dovoljno velik.
Briga oko peruanskih zamoraca je prilično zahtjevna i sigurno nije jednostavna stvar.  Morate se često družiti, i morate se pobrinuti za njihovo dugo, lijepo krzno-kosu.
Ono što morate učiniti je osigurati da je okoliš čist.
Budući da su to aktivne životinje, one uvijek završavaju sa nakupljanjem prljavštine i ostataka na nogama ili krznu.
Kao što možete zamisliti, njegu je presudna.  Morate ga četkati  na dnevnoj bazi.
Četkanje je vrlo zahtjevno i stresno za vašeg zamija.
Osim toga, njihova hrana je prilično normalna. Peruanski zamorci nemaju  posebne prehrambene zahtjeve . Dakle,  neki Vitamin C, puno sijena, kao i visoko kvalitetnih kuglica.
Voće može biti odličan dodatak ishrani. Budući da su biljojedi, razmislite o dodavanju povrća i voća na njihovu ishranu, to je to.
Jedan od najboljih recepata za vašeg peruanskog zamorca je kombinovati sljedeće sastojke u njegovu dnevnu ishranu. Preporučujemo da dodate sljedeće:
·         Melasa
·         Zlatni sirup
·         Pšenica
·         Zelena ili smeđa sijena
·         Kršeno zobeno sjeme
·         Slojne pelete
·         Iskrcani ječam
Nisu  za malu djecu (američki-evropski zamorac je bolji ovdje). Razlog je jednostavan, oni zahtijevaju puno visokog održavanja i to može biti vrlo zahtjevno za djecu.
To je razlog zašto većinu peruanskih  zamoraca odgajaju odrasle osobe ili entuzijasti koji imaju vremena i zadovoljstva hraniti ovu nevjerovatnu pasminu.
Možete staviti kavez  u zatvorenom i vanjskom prostoru. Zapravo, ove životinje vole ostati u vanjskom kavezu većinu vremena i povlače se u zatvoreni prostor isključivo tokom noći ili tokom lošeg vremena.
U tom smislu možete pronaći mnoštvo kaveza. 
Vanjski kavezi nemaju tendenciju da imaju pod, samo krov i 4 zida. To olakšava  da imaju travu pod nogama.
Morat ćete dodati posudu za vodu. Međutim, nema potrebe za spremnikom hrane ako imate takav kavez. 
Ali budući da ćete imati vanjski kavez, morat ćete se brinuti o napadačima. Ovdje treba imati na umu da se napadači poput pasa, mačaka i ptica mogu približiti. Zato vaš zamorac treba sigurno mjesto za skrivanje.
Budući da su to krhka bića koja se mogu prestrašiti vrlo brzo, nije neuobičajeno da umru od straha pa im trebate ponuditi dobro mjesto za sakrivanje i kavez mora biti vrlo čvrst da se osjećaju sigurno, a nije loša ni ogradica okolo.
Trebali biste  čistiti generalno kavez jednom sedmično. 
Ono što trebate zapamtiti ovdje je da su zamorci uvijek uzbuđeni i sretni tokom njihovih plodnih razdoblja. Poznato je da su ženke plodne i lako mogu zatrudnjeti u dobi od oko 12 sedmica.
Oni  stvore 5 legla godišnje do 2 godine, a svako leglo može imati najviše 4 bebe.
Zavisno o vrsti svakog zamorca, bit ćete impresionirani vrstom boja koje se mogu stvoriti uzgojnim programom.
Ako želite ostati daleko od problema uzgoja, trebali biste razmotriti držanje ženskog i muškog pola u različitim kavezima.
Baš kao i svaki drugi zamorac, peruzi mogu patiti od nedostatka vitamina C u ishrani. Mogu se nositi s upalom pluća i gubitkom kose.
Pneumonija-upala pluća- je uzrokovana stalnim izlaganjem lošem vremenu. Kada je riječ o gubitku kose, to može biti posljedica ušiju ili buha. Možete pokušati eliminisati to uz pomoć posebnih šampona, prašaka i losiona!
Morate držati peruanskog zamorca daleko od ishrane koja ima puno ugljikohidrata i voća / škroba. To može dovesti do proljeva, i očito, želite izbjeći nešto takvo.
Ne zaboravite da se proljev može pojaviti i od povrća. Osim toga, vaš peruanski zamorac može imati i zatvor ako je ishrana vrlo suha i nema dovoljno hrane.
Neki zamorci vole držati glavu na stranu; oni mogu imati infekciju uha. Vaš peruanski bi se također morati nositi s infekcijskim i zaraznim bolestima koje dovode do oka i respiratornih infekcija.
Zatim imajte na umu da se muški zamorci mogu boriti jedni protiv drugih ako se nalaze u istom kavezu, a to može dovesti do mnogo rana.
Ako se to dogodi, upotrijebite antiseptik da biste se sanirali rane.  Treba OBEZBIJEDITI adekvatan prostor i hranu. Učinite to i rezultati se mogu isplatiti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike