Kako dobiti pažnju i ljubav vašeg kunića da mu bude ugodno oko vas, kako odabrati pravu igračku za kunića i još mnogo toga


 Kako dobiti pažnju i ljubav vašeg kunića da mu bude ugodno oko vas, kako odabrati pravu igračku za kunića i još mnogo toga
Kartonske kutije su veliki izvor užitka za kuniće. 
kako dobiti pažnju i ljubav vašeg kunića da mu bude ugodno oko vas, kako odabrati pravu igračku za kunića i još mnogo toga!
Kunići su društvene životinje i vole se igrati sa svojim vlasnicima. Ako ste novi vlasnik kunića, postoji mnogo trikova koje možete upotrijebiti za zabavu vašeg kunića. Obratite pažnju na karakter vašeg ljubimca, jer to će biti presudan faktor da znate u kojim igrama oni uživaju, i pokušati shvatiti najbolje metode za igru.
Upoznajte svog kunića. Osobnost kunića određuje koje igračke vole i ne vole. Prije nego što počnete sakupljati igračke za svog kunića, pokušajte ga upoznati i shvatiti njegove sklonosti. Znajući koji su poticaji na koje on reaguje može vam pomoći da planirate vrijeme igranja.
·        U početku dopustite da vaš kunić napusti svoj kavez  i dođe k vama. Pustite ga da istražuje područje.
·         Obratite pažnju na ono s čime se interakcionira i kako. Neki kunići su razbacivači, što znači da vole odvojiti papir od role u igri. Neki vole bacati igračke svojim zubima i potjerati za njima. Neki uživaju u kucanju stvari. Obratite pažnju na ponašanje vašeg kunića i pogledajte kakve igre voli uživati.
·         Kunići se lako plaše pa pokušajte izbjeći iznenadne pokrete. Nikad ne vikati na kunića, jer to će potaknuti vašeg kunića da ostane daleko od vas.
Odaberite igračke kada ste kod kuće. Izaberite razne igračke koje možete koristiti za igranje sa svojim kunićem kod kuće. 
Za kunića koji uživa u bacanju, možete kupiti  sigurne igračke u lokalnoj trgovini za kućne ljubimce. Igračke za ptice takođe dobro funkcioniraju za ovu vrstu igre, budući da su napravljene da budu lako uhvatljive. Možete koristiti kartonske cijevi iz papirnatih ručnika ili toaletnog papira kako biste uštedjeli novac. 
·         Kunići koji žele žvakati i kopati mogu takvo ponašanje provoditi u igru. Strai tepisi i kutije puni odrezanih papira ili papira za otpatke mogu pružiti sate zabave. Plastične igračke za bebe i plastične kugle takođe su odlične, budući da su snažne i izdržat će puno igara prije nego što ih treba zamijeniti.
·        Logičke igračke su izvrsne za znatiželjne kuniće, a mogu se naći i u trgovinama za kućne ljubimce. Ove igračke obično uključuju plastičnu ili kartonsku kutiju koja sadrži privlačan predmet, poput gumene lopte ili poslastice. Kunić mora shvatiti kako otvoriti kutiju kako bi dobio nagradu. 

Kao što neki kunići vole gurati stvari, razmislite o ulaganju u dječje kuglanje. Kunići će
Vas voljeti kucati, a zatim ih premjestiti. Izaberite igračke kada ste na putu. Dok se igrate
sa svojim kunićem velika je zabava, no morate biti sigurni da će vaš kunić buti zabavljen
čak i kada niste prisutni. Na taj način, kunići neće razviti pretjeran stres dok ste vani i
djelovati kroz griženje,žvakanje ili drugačije destruktivno.

·         Mnogi vlasnici kunića preporučuju izgradnju kartonskog dvorca za zečeve. To znači skupiti stare kartonske kutije i slagati ih zajedno, a zatim izrezivati rupe za prolaze i ulaze. Kunići koji žvaću ili znatiželjni kunići posebno uživaju u kartonskom dvorcu. Ako držite svog kunića u sobi, a ne u kavezu, kad ste daleko, to bi mogao biti dobar izbor. Ako je vaš kunić ograničen na kavez tokom dana, to može biti teško. 
·         Onda mu stavite dosta piljevine ili slame u  kavez, dok ste daleko. Ako mu dosadi, bit će u stanju kopati. 

  Kunići su obično najaktivniji u ranim jutarnjim satima, pa bi to moglo biti dobar trenutak da se
igrate s njima ako ste u mogućnosti. Ako ne, puno kunića takođe je aktivno pred veče. 

·         Kunići više vole ostati sami kada jedu. Ako primijetite da  vaš kunić ima takvo ponašanje, neka završi prije pokretanja igre. Međutim, dobro je otvoriti kavez dok se bavi tim ponašanjem jer to mu signalizira da je vrijeme za igru ​​i da može napustiti kavez kad bude spreman. 
Spustite se na nivo kunića. Želite biti sigurni da se vaš kunić osjeća sigurno i udobno sa vama kao igračem. Trebao bi se uvjeriti da vas ne vidi kao diva.
·         Pokušajte sići na nivo kunića. Možete sjesti, ili leći na pod.
·         Dozvolite kuniću da sjedi na krilu ili da  fizički komunicira s vama. Neki kunići postaju "krilo kunići" s vremenom, ali najviše vole nezavisnost tokom igre.
Budite strpljivi. Kunići mogu biti plašljivi, posebno u početku. Ne biste trebali određivati vrijeme za igru ​​ili gurati određene igračke ako kunić izgleda nezainteresovano. Neka se kunić prilagodi svojim tempom.
·         Nemojte se baviti  sa kunićem onako kako biste to učinili s mačkom ili psom. Kunići su, naravno, sramežljivi i to bi lako moglo dovesti do  osjećaja da vas se plaše.  
·         Pozdravite svog kunića veselo prije nego što otvorite njegov kavez, govoreći njegovo ime i nešto prijateljski poput, "Dobro jutro". Na taj način, on će vas povezati s ugodnošću i vjerovatnije će željeti komunicirati.

Koristite poslastice kako biste privukli svog kunića. Kunići bi mogli biti nervozni kad se počnu igrati, što može dovesti do agresivnih ponašanja. Da bi kunići bili sretni, pokušajte koristiti poslastice kao sredstvo da ga izvučete iz kaveza.
·         Mnoge poslastice za kućne ljubimce su visoke kalorijske vrijednosti, a nisu dobre za dugotrajno zdravlje kunića. Umjesto toga, odaberite zdrave zalogaje kao što su grožđice, mali komadi jabuke, ananas, celer, jagoda i isjeckan pšenicu bez zamrzavanja.
·         Iako su poslastice sjajni početak, nemojte pretjerivati. Dopustite vašem kuniću da dobije nekoliko zalogaja kad ulazi u igralište, i ne više.
Deal za ugriz. Kunići ponekad grizu. Nije to otvoren čin agresije. Ponekad je to odgovor na stres ili pokušaj iskazivanja ljubavi, no ponašanje je problem za vlasnike.
·         Kada kunić ugrize, nježno ga gurnite. Izgovorite nešto lijepo s njim. Ponovite ovo  prema potrebi sve dok  više ne djeluje tako da grize. 

Dopustite vašem kuniću da odluči kada će se završiti vrijeme igranja. 
Kunići su nezavisne životinje, i to morate poštovati. 
·         Kunići će signalizirati kada su spremni za igru.  Pričekajte da vaš kunić signalizira da je spreman za igru prije nego izvadite igračke. 
·         Kad vaš kunić izgubi interes u igri i pokuša se vratiti u svoj kavez, pustite ga. Kunići često žele biti sami. Ako je kunić angažiran u drugom zadatku, neka završi prije nego što ga pokušava natjerati da se igra.
·         Nekog dana, vaš kunić možda se želi igrati sat i ostalih dana samo 10 minuta. Nemojte tjerati vašeg kunića na igru više ili manje nego što on želi.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUGAR GLIDER KAO LJUBIMCI. SVE ŠTO TREBATE ZNATI

AFRIČKI patuljasti ježevi-higijena.

Pustinjska lisica (Fennec fox) kao kućni ljubimac: osobine i karakteristike